Iedzīvotāji nebeidz paust sašutumu par valsts pārziņā esošo tiltu bēdīgo stāvokli

4.07.2017.

Biedrības „Latvijas Ceļu būvētājs” izvietotie Geocaching slēpņi tiek aktīvi apmeklēti arī gadu pēc to novietošanas patiltēs. Turklāt apmeklētāju publicētie komentāri Geocaching.com vēsta, ka nav mazinājies iedzīvotāju sašutums par valsts pārziņā esošo tiltu bēdīgo stāvokli.

„Tilts tādā pašā stāvoklī kā lielākā daļa Latvijas tiltu”, „Ne tikai tilti sliktā kvalitātē.. arī ceļi..”, „Tilts tiešām šaubīgs, sākumā domāju, ka tas tikai gājējiem domāts”, „Tilts diezgan bēdīgā stāvoklī”, „Tiltam tiešām nepieciešama uzmanība.. lienot lejā gandrīz iegāzos uz muguras upē, jo šķietami stabilais koka balsts bija nestabils – naglas norūsējušas un diez ko neturējās” – šādus un vēl citus komentārus Geocaching.com pauž slēpņu apmeklētāji.

No biedrības „Latvijas Ceļu būvētājs” izvietotajiem Geocaching slēpņiem apmeklētāji visaktīvāk pulcējušies apskatīt tiltus pār Ranku (Ogres novads), Iecavu (Iecavas novads) un Sidrabi (Jelgavas novads), kur koncentrējusies ceturtdaļa no visiem apmeklētājiem. Savukārt tilti pār Viesīti (Viesītes novads) un Bērzaunes upi (Madonas novads) šogad apmeklētājiem ir slēgti.

„Kopš slēpņu izvietošanas esam saņēmuši ļoti daudz iedzīvotāju komentāru par tiltu bēdīgo stāvokli. Mums ir prieks, ka iedzīvotāji nav bijuši vienaldzīgi un aktīvi iesaistījušies bēdīgo tiltu apsekošanā. Diemžēl tikai ar iedzīvotāju iniciatīvu vien šajā gadījumā nepietiek – ir jāiesaistās arī valstij. Gada laikā valsts izrādītā iniciatīva ir bijusi diezgan niecīga. No tiltiem, kuros pērn izvietojām slēpņus, izmaiņas šogad plānotas vien divos tiltos. Tiltam pār Viesīti beidzot uzsākti ilgi gaidītie remontdarbi, bet tiltu pār Bērzaunes upi sliktā stāvokļa dēļ iecerēts nojaukt," komentē Zigmārs Brunavs, biedrības „Latvijas Ceļu būvētājs” izpilddirektors.

Valsts budžeta finansējums tiltu sakārtošanai jau daudzus gadus ir bijis nepietiekams, un tas lielu daļu tiltu novedis līdz kritiskam stāvoklim. Lai pievērstu sabiedrības un lēmumu pieņēmēju uzmanību samilzušajai problēmai, biedrība „Latvijas Ceļu būvētājs” 2016. gada jūnijā daļā no valsts pārziņā esošajiem tiltiem izvietoja 17 Geocaching slēpņus. Iedzīvotāji pērn izvietotos Geocaching slēpņus patiltēs apmeklējuši jau 769 reizes.

Lelde Sāre – Jansone

P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības